Fiksna in snemna protetika

Fiksna protetika

V sodobni stomatologiji obstajajo različni načini, ki v celoti zagotavljajo funkcionalno in estetsko rehabilitacijo zob. Zobozdravnik vam bo predstavil vse možne strokovno utemeljene protetične rešitve in skupaj bosta izbrala za vas najboljšo.

Fiksno-protetični izdelki so trajno fiksirani v vaših ustih. Z njimi lahko nadomeščamo manjkajoče zobe, nadomestimo zobno krono, ki jo s koreninskim zatičkom fiksiramo na obstoječo korenino, rekonstruiramo močno destruirane zobne krone, ali izboljšamo estetiko (barvo in obliko) obstoječih zob.

Izdelujemo različne fiksno-protetične tehnike, katerih indikacije in funkcije so različne: kovinsko-porcelanske prevleke, Zyrkony-porcelanske prevleke, polno-porcelanske prevleke, estetske fasete-venere.

Kadar sta zoba ob vrzeli že restavrirana z obsežnimi plombami, lahko manjkajoče zobe nadomestimo s klasičnimi porcelanskimi mostički. Potrebno je obrusiti vsaj dva zoba ob vrzeli, manjkajoči zobje pa so kot členi vpeti med dve ali več porcelanskih prevlek. V zobotehničnem laboratoriju izdelan porcelanski most se s posebnimi cementi cementira na obrušene zobe.

Če pa so zobje ob vrzeli zdravi in jih tudi pacient želi ohraniti nedotaknjene,  mu v vrzel oralni kirurg vstavi implantat, ki nadomesti manjkajočo korenino. V naslednji fazi v naši ambulanti nanj pritrdimo porcelansko krono.

Ob ustrezni indikaciji vam lahko na sprednjo ploskev zoba adhezijsko pričvrstimo tanko lusko (venera) in tako dosežemo željeni estetski učinek zlasti sprednjih zob.

Kadar gre za obsežno kariozno destrukcijo zobne krone, vam lahko v laboratoriju izdelamo  plombo inley, ki se adhezijsko pričvrsti na preostanek zoba.

PORCELAN nikoli ne spremeni svije barve, se ne obrabi, je pa krhek in se lahko odlomi

Snemna protetika

Kadar pa zaradi statusa vaših zob fiksno-protetična rešitev ni več mogoča, za implantate pa se ne odločite, lahko manjkajoče zobe nadomestimo z delno ali totalno protezo.

S kvalitetnim odtisom natančno prenesemo anatomske strukture ustne votline v laboratorij, kjer izdelajo protezo, ki se podlagi v ustih natančno prilega ter zagotavlja najprimernejši položaj zob, ki nadomeščajo manjkajoče zobe. Barvo, obliko in velikost zob čim bolj uskladimo z vašimi obraznimi linijami, zlasti z linijo smeha. Poseben povdarek pa nemenimo tudi vašim željam.

Pogosto, zlasti pri starejših pacientih, je alveolarni greben močno resorbiran in je zato stabilnost ter funkcionalnost proteze zelo slaba, kvaliteta življenja pa občutno zmanjšana. Stabilnost proteze lahko izboljšamo s vstavitvijo implantatov, ki držijo protezo na svojem mestu.