Zdravljenje začetne parodontalne bolezni

Zdravljenje začetne parodontalne bolezni

Parodontalna bolezen je vnetje obzobnih tkiv zaradi kopičenja in razmnoževanja bakterij na površini zoba. Začne se kot vnetje dlesni, ki po daljšem času napreduje v razgradnjo pozobnice, čeljustne kosti in cementa. Parodontalna bolezen z globokimi obzobnimi žepi in majavostjo zob se običajno izrazi med 40. In 50. letom.

Bolezni obzobnih tkiv so ene najbolj razširjenih bolezni pri odraslih in so glavni vzrok za izgubo zob. Sam proces običajno poteka brez simptomov in počasi, vendar jih je potrebno zdraviti, saj njihovi učinki vplivajo na sistemsko zdravje. Prispevajo k razvoju nekaterih sistemskih bolezni in stanj, kot so ateroskleroza, aspiracijske pljučnice, prezgodnji porod in povečano tveganje za srčni infarkt. K preventivi oz. upočasnitvi napredovanja parodontalnih obolenj lahko bistveno pripomoremo sami s primerno ustno higieno in rednimi stomatološkimi kontrolami ter zdravljenjem.

V naši ambulanti si zato še posebej prizadevamo za pravočasno odkrivanje bolezni obzobnih tkiv. Če parodontalno bolezen odkrijemo v začetni fazi, lahko njeno napredovanje zaustavimo ali vsaj upočasnimo.  Nudimo celostno parodontalno podporo od začetnega pregleda do vzdrževalnega zdravljenja.

Zdravljenje začetne bolezni obzobnih tkiv v grobem delimo v tri faze.
Prva higienska faza se začne s temeljitim pregledom in zapisom globine obzobnih žepov, odmika dlesni, majavosti zob, gnojenja in prizadetosti koreninskih razcepišč večkoreninskih zob. Na rtg posnetku (ortopan) je vidna kostna osnova čeljusti in stopnja resorpcije kosti zaradi parodontalne bolezni.
Nadaljujemo s profesionalnim odstranjevanjem mehkih in trdih zobnih oblog s pomočjo ultrazvočnega čistilca zobnega kamna in ročnih instrumentov ter luščenjem in glajenjem zobnih korenin.
Pri napredovalih oblikah je potrebno kirurško zdravljenje specialista parodontologa.

Pacienta spremljamo z obveznimi kontrolami na tri mesece.